Varga László-Isten asztaláról

"Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is."- Máté 6,9-10


Krisztus imádsága minden emberi imádság mintája. Minden benne van, amit ember kérhet, tömören összefoglalva. Imádságaink csak ennek a részletezése. Pedig úgy tűnik, mintha ebben az első részben olyan dolgokat kérnénk, ami Istennek kell, nem nekünk. De lássuk részletesebben: Isten nevét az szenteli meg, aki áldott, boldog élettel, hálaadással dicsőíti az Ő nevét. Kell nekünk több annál, mint hogy ilyen boldog legyen az életünk és a hálaadásunk?
Reménységünk az, hogy Atyánk országában élhessünk. Ha másként nem, halálunk után mennyei országában.
Ha az Ő országa még életünkben megvalósulna, annak boldog elfogadásában. Ha annak még nincs itt az ideje, magunk, családunk, egyházunk kis körében úgy, mint egy követség területenkívüliségében idegen ország területén, otthonunk legyen az Ő országának előreküldött otthona és képviselője.
Annál pedig mit kívánhatnánk többet, mint hogy Isten jóakarata olyan tisztán, teljesen valósuljon meg az életünkben, már itt a földön, mint a mennyben. Itt be is fejeződhetne az imádság.
Mi egyébre volna még szükségünk?

Jó Atyám, aki vagy, élsz és uralkodsz a mennyben, tehát közöttünk, bennünk, bárhol élünk, hozzánk a legközelebb, köszönjük neked, hogy szent Fiad mindenre megtanított, amire szükségünk van. Másként tanította, mint ahogy ez a világ tanít minket. Pedig ugyanazt mondta, hogy kérjük, amire minden ember vágyik, a boldogságot. Csak az út más, mint amit gyarló, folyton tévedő emberi bölcsességünk próbál megtalálni. Amit nem ott keresek, ahol megtalálható, hiába keresem. Most nálad keresem, Atyám, segíts megtalálni a Te országodat, cselekedni a Te akaratodat, és amikor annak boldogságát élvezem, taníts naponkénti hálaadással dicsérni a Te szent nevedet! Taníts meg rá, hogyan kell mindennapi dolgaimat ennek fényében látni és kérni! Ámen.