Varga László-Isten asztaláról

"Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt."- Máté 2,1-2


Jézus születésének idejét több mint háromszáz évvel később állapították meg.
Ma pontosabban ki tudjuk számolni, többek között a Heródes király uralkodásának dátumaiból, aki jól ismert alakja a római történelemnek, hogy Jézus 4-7 évvel időszámításunk kezdete előtt született.
A bölcsek nyilván babiloni csillagászok lehettek, akik az asztrológiai számításokon felül csillagjóslással is foglalkoztak. Itt azonnal felvetődik a kérdés: akkor a csillagjóslás igaz lehet? 
Ma erre világos nemmel felelhetünk, de éppen ebben látjuk Isten egyetemes hatalmát. 
Ő mindenkinek a maga értelme szerint adja tudtul, amire szüksége van. Jézus születésének tanúkra volt szüksége.
A zsidó nép tanúi a pásztorok voltak, ők a nép évszázados várakozásának megfelelő kijelentést kaptak a megszületett Messiásról. A pogányok részéről ezek a bölcsek a maguk tudománya szerint kaptak kijelentést. Korunk csillagászai szerint megállapítható, hogy a bolygók milyen különös együttállása jelezhette számukra a nagy király születését Kr. e. 7 körül. Nagyon fontos ez a mi számunkra.
Ma, amikor a szavaknak kevés a hitele, a természettudomány tanít meg arra, hogy időn és téren túl keressük az élet és a teremtés értelmét és magyarázatát, de megtalálni nem lehet másutt, csak a Jézus bölcsője mellett.

Istenem, a mi megfertőzött gondolkozásunk azonnal megtorpan, ha valamit el kell fogadnunk, ami nem felel meg mindennapi tapasztalatainknak. A Te léted és munkád annyira magasan áll értelmünk felett, hogy könnyebb kihagyni a gondolkozásunkból. Pedig Te a mi értelmünk számára is útbaigazítást adsz annak, aki ez alapján el tud jutni hozzád.
Vezesd úgy a mi tudósaink gondolkodását, hogy ők is eljussanak Jézus bölcsőjéhez, és bizonyságtevői lehessenek elpogányult világunknak. Add, hogy gyermekeink már mindenben meglássanak téged, így váljanak igazi bölcsekké! Ámen.