Varga László-Isten asztaláról

"Boldogok a lelki szegények,... akik sírnak,... a szelídek,... akik éheznek és szomjaznak az igazságra,... az irgalmasok,... a tiszta szívűek,... akik békét teremtenek,... akiket az igazságért üldöznek...."- Máté 5,3-10


A boldogság az a legjobb, eszményi állapot, melyet a teremtő Isten a maga tökéletes szeretetében rendelt az ember számára. Ha Isten rendelése maradéktalanul megvalósul az ember életében, azzal együtt jelenik meg a tökéletes boldogság is. Amennyi hiányzik az ember vagy egy embercsoport életében Isten szeretetrendelésének megvalósításából, annyi hiányzik a boldogságból is, mely semmi más módon el nem érhető. Ne Istent hibáztassuk tehát, ha életünkből és világunkból olyan keservesen hiányzik a boldogság! Előbb nézzük meg, mennyit valósítottam meg, mennyinek tettem az ellenkezőjét én, vagy közösen a mi társadalmunk Isten rendeléséből, s ne csodálkozzunk, ha boldogtalanok vagyunk. Nem az orvos hibás, ha betege még az ingyen adott orvosságot se veszi be. Íme, az orvosság: kövessük a fenti igék tanítását!

Édes jó Atyánk, köszönjük, hogy a Te rendelésed számunkra nem a szenvedés, nem a nyomorúság, hanem a boldogság. Arra vágyunk mindannyian, mégis olyan szörnyen hiányzik egész népünk életéből. Bocsásd meg, hogy sokkal többet panaszkodunk emiatt, mint hogy bűnbánattal valljuk meg, milyen távol élünk a Te rendelésedtől! Segíts, hogy panaszkodás helyett jól véssük eszünkbe és szívünkbe útmutatásodat, járjuk végig a boldogság keskeny útját! Tapasztalhattuk elégszer: ha csak egy kevéssé is megközelítettük előírt utadat, olyan jól esett, olyan hamar megéreztük a Tőled jövő boldogság édes ízét. Segíts, hogy az töltse be egész életünket! És ha a körülöttünk nyomorgó világban háborúságot is kell érte szenvednünk, adj erőt, hogy megmaradjunk Krisztusnak, a boldogság egyetlen forrásának követése útján! Ámen.