Varga László-Isten asztaláról

"Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög. ... - Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré. ... - Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik. ... Ha Isten Fia vagy, vesd le magadat... - ... Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet! ... - Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem. ... - Távozz tőlem, Sátán! ... Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!" -Máté 4,1-10


Ne akarjuk ezt a történetet csupán betű szerint érteni, sokkal többről van itt szó! Ezek a képek, hogy Jézust felvitte az ördög a templom tetejére, és egy olyan hegyre, ahonnan a föld minden országa látható, és felszólította, hogy Isten Fia őt imádja, súlyos mondanivalót hordoznak. Jézusnak munkába indulása előtt végig kellett gondolnia mindazokat a lehetőségeket, melyekkel úrrá lehet lenni az emberek felett. Azóta is ezekkel dolgozik minden zsarnok. Kenyeret kell adni a tömegnek, akkor engedelmeskedik. Csodát kell mutatni, akkor elámul. Milyen régi trükk, a rómaiak tudták: kenyér és cirkusz kell a népnek. Ha ez nem elég, be kell vetni a bűn minden formáját a hazugságtól a tömeggyilkosságig, ezt jelenti a sátán imádata, akkor igazán hallgat a tömeg, és azt tehetsz vele, amit akarsz. Ezek azok a módszerek, melyeket ördöginek ítél Jézus és elutasít. Az Ő módszere a szeretet meggyőzése, az önfeláldozó szolgálat. A többi módszer pár évtized alatt mind kifullad, de a Jézus módszere örökké eredményes.

Uram, én nem akarok uralkodni, csak azt kívánom, hogy felettem se zsarnokoskodjon senki. Tarts meg, hogy ne adjam oda magam senkinek több kenyérért, pénzért, vagyonért, lelkem kárára! Ne kápráztasson el nagy emberek bölcsessége, nagy eszmék, nagy ígéretek, ha azok ellenkeznek a Te örök tanításoddal. De én se próbáljak ördögi módszerekkel, bűnnel, hazugsággal emelkedni mások fölé, se más ne igázzon le engem, népemet, közösségemet aljas eszközökkel! Add, hogy csak neked szolgáljunk, és legyen eredményes a mi életünkben is Krisztus szeretetmódszere! Ámen.