Varga László-Isten asztaláról

"Jézus... a templomban találta az ökrök, juhok és galambok árusait, és az ott ülő pénzváltókat. Ekkor kötélből korbácsot csinált, és kiűzte őket... A pénzváltók pénzét pedig kiszórta, az asztalokat felborította... ezt mondta: Vigyétek ezeket innen; ne tegyétek az én Atyám házát kalmárkodás házává!"- János 2,13-17


Igen, ez is Jézus. Nem tűri a szennyet Isten házában. Leírhatatlan rémületet, kárt és felfordulást okozhatott haragjában a korbácsával. Ma is megteheti, hogy korbáccsal veri ki azokat, akik csak érdekből ülnek Isten házában. Azt tette az elmúlt évtizedekben, de nem eléggé. Még mindig érdemes volt Isten szolgájának lenni. Ma is az. Lehet, hogy el kell jönnie annak az időnek, mikor semmi haszon nem származik a keresztyénségből, csak áldozat és veszedelem. De addig is mindnyájunknak meg kell tennünk a magunkét. Először, hogy mi ne akarjunk érdemtelen hasznot húzni hitünkből. Másodszor, hogy saját egyházunkban, amennyire erőnkből telik, üldözzük a kalmárkodást. Kellemetlen feladat, fejcsóválást, megrovást fogunk kapni érte, de ha vállaljuk, mindig lesznek társaink, mert senki sem szívesen tűri, amit Jézus se tűrhetett: a hazugságot, a haszonlesést és a vele járó képmutatást Isten nevében.

Urunk, Istenünk, tisztítsd meg egyházunkat, a Te egyházadat. Tudjuk, a bűn oda is behatol. Most is látjuk rombolását. Állandó figyelemre, állandó ellenőrzésre van szükség, hogy emberi bűneink ne tudják megrontani, hiteltelenné tenni azok munkáját is, akik szívből szolgálnak Téged. Őszinte híveid kórusában én is kérlek, adj nekünk hű szolgákat, adj nekünk, nekem is erőt ahhoz, hogy a hűségesek mellett megálljunk, a hűtleneket kiszűrjük egyházunk életéből. De azt is tudjuk, ehhez nem elég a mi erőnk. Az egyház a Tied, Urunk, vigyázz rá! Vigyázz azokra, akik építik!
Adj hitet és bölcsességet egyházunk vezetőinek, hogy tisztán vezessék, újraépítsék azt! Ne vond meg tőle megbízatásodat! Tartsd és védd meg utódaink számára is! Ámen.